Dieta în ciroză hepatică
Măsuri de ordin general:
- Repaus în caz de ciroze decompensate sau complicaţii
- Evitarea eforturilor fizice
- Lichide 1,5-2 l/zi, sare 2-4 g/zi
- 4-7 mese pe zi , si o gustare tarzie
- Un aport de 35–40 kcal /kgc/ zi si and 1.2–1.5 g de proteine /kgc /zi
- Nu trebuie impuse diete restrictive . Frica de a manca ceva interzis si dietele excesiv de restrictive duc la aparitia subnutritiei (scaderea progresiva in greutate, pe seama masei musculare).
Reguli generale
- Alcoolul este complet interzis (bere, vin, tuica, vodca etc., chiar daca este”naturala”).
- Modul de de preparare al alimentelor este de asemenea important. Se vor evita alimentele preparate prin prajire (rantasurile). Sunt de preferat alimentele gatite prin fierbere, la cuptor, microunde, in vase sub presiune.
- Se vor evita mesele abundente
Alimente permise
- Băuturi: lapte dulce, iaurt, sucuri de fructe sau de zarzavaturi (suc de sfeclă), sosuri de fructe.
- Supe şi ciorbe: (de preferinţă câte o jumătate de porţie de supe de zarzavaturi îngroşate cu făinoase ca: griş, orez, fulgi de ovăz, tăiţei, găluşte de griş; supe cu perişoare de brânză de vaci sau de carne (acestea se vor fierbe aparte).
- Pâine: pâine albă prăjită, sau pâine albă veche de o zi.
- Carne: Carne slabă de vacă sau viţel, preparată rasol. Rasol de găină sau de pui. Perişoare sau chifteluţe fierte la aburi sau în sosuri dietetice. Grătar preparat cu carne mai întâi fiartă şi friptă la cuptor fără coajă.
- Peşte: peşte alb slab, rasol sau perişoare de peşte fierte la aburi.
- Ouă: zdrenţe de albuş în supă, omletă dietetică numai din albuş cu zahăr, cremă de albuş cu lapte, bezele. Gălbenuşul e permis numai o dată sau de două ori pe săptămână în preparate.
- Brânzeturi: brânză de vaci, telemea desărată (indicată numai la bolnavii fără edeme sau ascită), urdă, caş slab nesărat şi nefermentat.
- Făinoase: orez, griş, macaroane, tăiţei, fidea, foarte bine fierte şi limpezite în apă fierbinte, preparate mai ales sub formă de budinci sau albuş bătut. Mămăligă moale,bine fiartă.
- Zarzavat şi legume: pireuri, sosuri, budinci de zarzavaturi, preparate cu albuş bătut spumă. Cartofii se vor da de preferinţă fierţi în coajă. Măncăruri din zarzavaturi ca dovlecei, morcovi, , fasole verde, preparate cu sosuri dietetice. Toate legumele vor fi bine fierte şi în cantităţi moderate, de preferinţă servite cu garnitură lângă rasol sau friptură.
- Salate: sfeclă coaptă la cuptor şi mărunţită, salată verde bine mărunţită, morcovi raşi mărunt pe răzătoare, roşii bine coapte, fără coji şi sâmburi.
- Fructe: crude foarte bine coapte, rase pe răzătoare în cantitate moderată, fără coji şi sâmburi. De preferinţă sucuri de fructe preparate cu gelatină, compoturi scăzute
- sau date prin sită, preparate din fructe fără coajă. Fructe coapte la cuptor fără coji şi sâmburi.
- Grăsimi: grăsimi proaspete ca unt şi untdelemn, care constituie grăsimea cea mai indicată pentru cirotici. Untul se adaugă la mâncarea pregătită fără grăsime.
- Dulciuri: miere de albine, peltea, făinoase cu lapte, cremă de lapte şi albuş, biscuiţi din albuş, budinci din făinoase îndulcite, sufleuri de fructe cu gelatină, chiseluri, gelatine dulci din brânză de vaci sau iaurt din sucuri sau pireuri de fructe, spumă de albuş, bezele, aluat uscat preparat cu brânză de vaci, cu jeleuri sau fructe.
- Pentru cei cu ascită sau edeme, supele sau ciorbele vor fi preparate fără sare şi vor fi socotite în cantitatea de lichide permisă de medic.
Alimente interzise
- Băuturi: orice fel de băutură cu alcool (ţuică, drojdie, lichior, vermut, vin, etc.) precum şi băuturile gazoase sau băuturile prea reci.
- Pâine: pâine albă sau neagră necoaptă sau caldă.
- Carne: carne grasă de vacă sau carne de porc, carne de oaie, carne de gâscă, şi raţă, orice vânat sau carne afumată, sărată, conservată, mezeluri, zgârciuri, creier, uger, ficat. Orice fel de mâncăruri sărate, picante, iuţi.
- Peşte gras: sărat, afumat, conservat, prăjit.
- Ouă: gălbenuşul în exces, omletă de ouă prăjite, ochiurile prăjite, maionezele.
- Zarzavaturi şi legume: zarzavaturi cu partea lemnoasă (celuloza) grosolană, ca ridichile, guliile, castraveţii, varza şi conopida, mai ales crude, nemărunţite sau nerase pe răzătoare. Toate legumele uscate ca fasolea, lintea, bobul, murăturile, varza acră de putină. Orice legumă prăjită sau preparată cu sosuri cu rântaş.
- Fructe: verzi, necoapte, crude, tari, în cantitate mare, necurăţite de coji şi sâmburi.
- Nuci, alune.
- Grăsimi: untură, slănină, margarină, orice grăsime prăjită, gălbenuş în exces.
- ardei iute, piper, muştar, oţet, ceapă crudă sau prăjită
- Brânzeturi: brânzeturile sărate, grase, fermentate ca: brânza de putină, brânza de burduf.