Ce este ulcerul?

15 ianuarie 2023 0 Comments

Boala ulceroasa este o afectiune frecventa in populatia generala, una din 10 persoane primind acest diagnostic in decursul vietii. Ulcerul se imparte in ulcer gastric (UG) si ulcer duodenal (UD), acestea prezentand o evolutie cronica, in pusee, adesea sezoniere si dureri coplesitoare care risipesc orice bucurie a savurarii unui pranz.

Care sunt simptomele ulcerului ? 

Durerea este simptomul dominant atât al ulcerului duodenal (UD), cât şi al ulcerului gastric (UG), cu unele mici caracteristici diferite.

  • localizarea durerii este în UD în epigastrul inferior, cu iradiere la dreapta. În UG durerea apare în epigastrul mediu cu iradiere câtre hipocondrul stâng. 
  • Ritmicitatea durerii: în UD postalimentar tardiv, la 2-3 ore, sub formă de “foame dureroasă”, sau chiar noaptea trezind bolnavul  din somn, iar în UG postalimentar precoce, la aproximativ 30 de minute, – o oră
  • clasic durerile apar mai frecvent primăvara şi toamna.
  • caracterul durerii – senzaţie de arsură, apăsare, roadere, gol. 
  • durata variază de la 30 de minute până la  o oră
  •  ! declanşarea durerii la anumite alimente: supă de roşii, varză, castraveţi, condimente, ceapă, usturoi, vin acru şi altele. În general alimentele alcaline (laptele, bicarbonatul) ameliorează temporar durerea.

Pirozisul, regurgitaţia acidă

Amândouă se datorează refluxului gastroesofagian, ca urmare a incompetenţei cardiei. Pirozisul este retrosternal, apare postalimentar la  o jumătate,- 1 oră şi reflectă esofagita de reflux care însoţeşte de regulă UD.

Alte simptome care pot apare sunt:

  • semnele vagotoniei: constipaţie, bradicardie, hipotensiune arterială.
  • Varsaturi acide si alimentare in special in UD
  • scăderea în greutate , specifică UG.
  • debut prin prezenţa unei complicaţii: hemoragie digestivă superioară (HDS), perforaţie.

Cum se pune diagnosticul ?

Endoscopia digestiva superioara este metoda de elecţie pentru diagnosticul ulcerului. 

Ce este Helicobacter pylori ?

Helicobacter Pylori (HP), este o bacterie care duce la declanșarea ulcerului peptic.  Determinarea HP se poate efectua prin metode directe şi indirecte. Metodele directe se bazează pe  biopsii gastrice recoltate prin endoscopie digestivă superioară. Metodele directe sunt: examenul histopatologic, testul citologic,  testului rapid cu urează, cultivarea pe medii speciale de cultură, reacţia de polimerizare. 

Care sunt complicaţiile ulcerului?

  • Hemoragia, este cea mai frecventă complicaţie a ulcerului
  • Perforaţia
  • Penetraţia 
  • Stenoza – clinic apare sindromul insuficienţei evacuatorii gastrice:  stază gastrică, plenitudine, vărsături în jet, postalimentar precoce, apoi tardiv.  Pacientul ajunge să verse alimente ingerate chiar cu câteva zile înainte. 
  • Malignizarea era considerată o complicaţie importantă a UG