Principii dietetice în boala de reflux
- Adoptarea unui regim si modificarea comportamentului alimentar dau in general rezultate bune.
- Tratamentul medicamentos actioneaza fie asupra nivelului aciditatii gastrice (inhibitori de pompa de protoni), fie a presiunii sfincterului esofagian inferior.
- Se recomanda evitarea alimentelor care scad presiunea SEI
- masuri igieno-dietetice.
ALIMENTE CARE SCAD PRESIUNEA SEI (SFINCTERULUI ESOFAGIAN INFERIOR)
- Alimente grase, prajeli
- Alimente acide
- Condimentele
- Alimente foarte dulci si foarte sarate
- Alimente care provoaca aerogastrie si flatulenta, fermentatie
- Supa de carne, supa de peste
- Alcoolul
- Bauturi carbogazoase
- Alimente greu digerabile:
- Alimente cu textura ferma (carne tare)
- Alimente tari, mestecate insuficient, chipsuri, coaja de paine
- Branzeturi fermentate
Principii
- Majoritatea alimentelor bogate in grasimi scad presiunea sfincterului esofagian si pot cauza regurgitatia acida. In plus, ele incetinesc digestia, favorizand acumularea sucurilor gastrice in stomac.
- trebuie evitate prajelile, mezelurile, lactatele cu multa grasime, sosurile si carnea grasa.
- Ciocolata contine mai multe substante care contribuie la relaxarea sfincterului esofagian: materii grase dar si derivati metilati ai xantinei, care se gasesc si in cafea, ceai si unele bauturi carbogazoase (CocaCola). Menta contine acizi volatili si are acelasi efect de relaxare a cardiei.
- Din acest motiv se recomanda evitarea consumului de ceaiuri, bauturi, dulciuri, sosuri care contin menta.
- Ceapa este recunoscuta pentru efectul sau de relaxare a cardiei, dar se crede ca ar avea si un efect direct in iritatia esofagului. Ceapa prajita, care contine in plus materii grase, determina dureri epigastrice si pirozis.
- Cafeaua, cola, berea, alcoolul in general, toate acestea trebuie evitate de catre persoanele care sufera de reflux gastro-esofagian.
- Bauturile acidulate: apa minerala, sucuri acidulate provoaca reflux gastro-esofagian si regurgitatii.
- In prezenta esofagitei de reflux, unele alimente pot cauza arsuri imediat ce sunt ingerate: condimentele, alcoolul, rosiile, portocalele, lamaile, grapefruit si sucurile din aceste fructe.
MEDICAMENTE CARE SCAD PRESIUNEA SEI
- Anticolinergicele: atropina
- Antiinflamatoarele, aspirina
- Corticosteroizii
- Alfa, beta-blocantele
- Inhibitorii canalelor de Calciu
- Teofilina
- Morfina
- Prostaglandinele
Aceste medicamente, favorizeaza refluxul gastro-esofagian, deci se vor evita.
ALIMENTE CONTRAINDICATE IN PATOLOGIA ESOFAGIANA
- Carnea de oaie, porc, carne grasa, carne sarata, carne de gasca, rata, melci
- Mezelurile
- Peste sarat, afumat, gras
- Grasimi: untura, slanina, prajelile
- Sosurile, prajeala, maioneza, sos bearnez, tocana, sosul pe baza de vin
- Paine proaspata, integrala
- Cereale integrale
- Legume uscate
- Legume proaspete: usturoi, telina, varza, ceapa
- Cruditati: ridichi, castraveti, varza rosie, salatele
- Branzeturi fermentate
- Fructe: necoapte, sucul de fructe nestrecurat, fructe cu samburi, si coaja
- Fructe uscate
- Produse de patiserie cu crema, foietaje
- Deserturi: clatite, ciocolata,
- Sarea, mirodeniile, condimentele
- Bauturi alcoolice bauturile carbogazoase (apa minerala, sucuri acidulate, bere, sampanie), precum si cele prea calde sau prea reci nu sunt indicate
- Ceai, cafea si ciocolata cu lapte
ALIMENTE PERMISE
- Unele alimente au proprietatea de a creste presiunea sfincterului esofagian inferior. Acestea sunt alimentele bogate in proteine – carnea si pestele slab, laptele si produsele lactate degresate sau semi-degresate
- Persoanele care sufera de pirozis sau de boala de reflux gastro-esofagian trebuie deci sa includa aceste alimente in regimul lor zilnic.
- Sunt de asemena permise: carnea fara grasime: de vita, porc, sau pasare – pui sau curcan (fara piele), majoritatea tipurilor de peste proaspat sau congelat, sardelele sau conservele de peste in apa.
- Dintre lactate sunt permise branzeturile fara grasime (branza de vaci proaspata) si iaurturile care contin mai putin de 2% grasime.
Lista alimentelor permise
- Carne de pasare, pui, curcan, bibilica, prepelita
- Carne de vita slaba, vitel, porc slab
- Organe: ficat, creier, limba
- Sunca bine degresata
- Peste slab, scoici, crustacee
- Grasimi: unt, margarina, smantana proaspata
- Sosuri besamel, cu smantana, cu ou, fara rantas
- Paine uscata, prajita
- Fainoase orez, paste, gris, cuscus
- Legume preparate: anghinare, vinete, sfecla rosie, morcovi, ciuperci, spanac, andive, fasole verde, praz, cartofi, ardei, rosii, soia incoltita, mazare
- Branzeturi branza de vaci, iaurt, lapte degresat
- Fructe: fructe bine coapte sau preparate, decojite, fara samburi: mere, pere, cirese, prune, piersici, ananas, capsuni, banane, struguri,
- Desert: biscuiti, chec, tarte cu fructe, orez cu lapte, gris cu lapte,
- Sare moderat
- Plante aromate
- Bauturi: apa plata, sucuri strecurate, infuzii, vin eventual 1 pahar
REGULI GENERALE DE ALIMENTATIE IN PATOLOGIA ESOFAGIANA
- Evitarea alimentelor prea calde sau prea reci
- Mestecarea corecta a alimentelor
- Evitarea alimentarii rapide
- Evitarea lichidelor in timpul mesei, a supelor la cina
- Evitarea meselor copioase,
- Repartizarea in 5 mese/zi alimentatiei
- Mese la ore fixe, ambianta linistita
- Renuntarea la fumat
- Evitarea siestei
- Ultima masa cu cel putin 2 ore inainte de culcare
- Plimbare dupa cina
REDUCEREA SINDROMULUI POSTURAL!!! FOARTE IMPORTANT CA SI REGULA GENERALA PENTRU REDUCEREA REFLUXULUI GASTRO-ESOFAGIAN
- “Esofagul trebuie mentinut in pozitie verticala” este regula de baza pentru a impiedica refluxul gastro-esofagian.
- Pacientul trebuie sa doarma cu perna, sau sa ridice capul patului la 15-30 grade
- Pacientul trebuie sa evite aplecarea prin flexia trunchiului, sa o faca din genunchi
- Sa foloseasesca scaune cu spatar drept
REDUCEREA CAUZELOR HIPERPRESIUNII ABDOMINALE
- Reducerea greutatii ( a obezitatii)
- Evitarea hainelor stranse pe corp (curea, corset), preferabil bretele
- Evitarea eforturilor abdominale (tuse-fumat, adenom de prostata, vomei)
- Evitarea ridicarii obiectelor grele
- Evitarea sportului fara incalzire prealabila
AFECTIUNI CARE PREDISPUN LA REFLUX
- Colita de fermentatie
- Dischinezia biliara, litiaza biliara
- Ascita
- Diabetul, mixedemul
- Sclerodermia
- Interventiile gastrice, stomacul rezecat
- Obezitatea
- Sarcina predispune de asemenea la BRGE prin cresterea presiunii intraabdominale si progesteronului
MENIU ZILNIC TIP PENTRU BOALA DE REFLUX
- Mic dejun
- Cafea, ceai slab
- Desert si fruct sau
- Tartina +lapte sau
- Cereale cu lapte +branza
- Gustare ora 10
- Biscuiti +suc de fructe
- Paine+branza
- Fruct+produs lactat
- Pranz
- Carne, peste
- Fainoase sau legume verzi
- Desert fruct sau branza
- Gustare
- Desert sau
- Fruct+produs lactat
- Piine +brinza
- Cina
- Carne, peste
- Fainos sau legume verzi
- Desert fruct sau branza
Consumul zilnic mediu | ||||
Regim pentru refluxul esofagian (2.100 Cal) | ||||
Alimente | Cantitate | Proteine | Lipide | Glucide |
Lapte sau iaurt semidegresat | 300 | 10 | 5 | 15 |
Brînză | 40 | 10 | 10 | – |
Carne sau peşte | 200 | 40 | 20 | – |
Ouă | 0 | |||
Pîine sau pesmeţi | 150 | 11 | – | 82 |
Cartofi, paste, orez, legume | ||||
uscate | 300 | 6 | – | 60 |
Zahăr | 35 | – | – | 35 |
Miere, bomboane, dulceaţă, | ||||
ciocolată, produse de | ||||
patiserie sau biscuiţi uscaţi | 30 | 2 | 3 | 25 |
Legume verzi | 300 | 4 | – | 21 |
Fructe | 400 | – | 55 | |
Unt | 15 | – | 13 | – |
Margarina vegetală | – | – | ||
Ulei | 20 | – | 20 | – |
Băuturi hidrice | 1,5 1 | |||
Băuturi alcoolizate: vin | 0 | |||
N = 5% | ||||
Total: 2.140 Cal, din care , | 83 g | 71 g | 293 g |