Principii dietetice în boala de reflux

18 ianuarie 2023 0 Comments

  • Adoptarea unui regim si modificarea comportamentului alimentar dau in general rezultate bune. 
  • Tratamentul medicamentos actioneaza fie asupra nivelului aciditatii gastrice (inhibitori de pompa de protoni),   fie a presiunii sfincterului esofagian inferior.
  • Se recomanda evitarea alimentelor care scad presiunea SEI
  • masuri igieno-dietetice.

ALIMENTE CARE SCAD PRESIUNEA SEI (SFINCTERULUI ESOFAGIAN INFERIOR) 

  • Alimente grase, prajeli
  • Alimente acide
  • Condimentele
  • Alimente foarte dulci si foarte sarate
  • Alimente care provoaca aerogastrie si flatulenta, fermentatie
  • Supa de carne, supa de peste
  • Alcoolul
  • Bauturi carbogazoase
  • Alimente greu digerabile: 
    • Alimente cu textura ferma (carne tare)
    • Alimente tari, mestecate insuficient, chipsuri, coaja de paine
    • Branzeturi fermentate

Principii

  • Majoritatea alimentelor bogate in grasimi scad presiunea sfincterului esofagian si pot cauza regurgitatia acida. In plus, ele incetinesc digestia, favorizand acumularea sucurilor gastrice in stomac. 
  •  trebuie evitate prajelile, mezelurile, lactatele cu multa grasime, sosurile si carnea grasa.
  • Ciocolata contine mai multe substante care contribuie la relaxarea sfincterului esofagian: materii grase dar si derivati metilati ai xantinei, care se gasesc si in cafea, ceai si unele bauturi carbogazoase (CocaCola). Menta contine acizi volatili si are acelasi efect de relaxare a  cardiei.
  • Din acest motiv se recomanda evitarea consumului de ceaiuri, bauturi, dulciuri, sosuri care contin menta.
  • Ceapa este recunoscuta pentru efectul sau de relaxare a  cardiei, dar se crede ca ar avea si un efect direct in iritatia esofagului. Ceapa prajita, care contine in plus materii grase, determina dureri epigastrice si pirozis. 
  • Cafeaua, cola, berea, alcoolul in general, toate acestea trebuie evitate de catre persoanele care sufera de reflux gastro-esofagian.
  • Bauturile acidulate: apa minerala, sucuri acidulate provoaca reflux gastro-esofagian si regurgitatii.
  • In prezenta esofagitei de reflux, unele alimente pot cauza arsuri imediat ce sunt ingerate: condimentele, alcoolul, rosiile, portocalele, lamaile, grapefruit si sucurile din aceste fructe.

MEDICAMENTE CARE SCAD PRESIUNEA SEI

  • Anticolinergicele: atropina
  • Antiinflamatoarele, aspirina
  • Corticosteroizii
  • Alfa, beta-blocantele
  • Inhibitorii canalelor de Calciu
  • Teofilina
  • Morfina
  • Prostaglandinele

Aceste medicamente, favorizeaza refluxul gastro-esofagian, deci se vor evita.

ALIMENTE CONTRAINDICATE IN PATOLOGIA ESOFAGIANA

  • Carnea de oaie,  porc, carne grasa, carne sarata, carne de gasca, rata, melci
  • Mezelurile
  • Peste sarat, afumat, gras
  • Grasimi: untura, slanina, prajelile
  • Sosurile, prajeala, maioneza, sos bearnez, tocana, sosul pe baza de vin
  • Paine proaspata, integrala
  • Cereale integrale
  • Legume uscate
  • Legume proaspete: usturoi, telina, varza, ceapa
  • Cruditati: ridichi, castraveti, varza rosie, salatele
  • Branzeturi fermentate
  • Fructe: necoapte, sucul de fructe nestrecurat, fructe cu samburi, si coaja
  • Fructe uscate
  • Produse de patiserie cu crema, foietaje
  • Deserturi: clatite, ciocolata,
  • Sarea, mirodeniile, condimentele
  • Bauturi alcoolice bauturile carbogazoase (apa minerala, sucuri acidulate, bere, sampanie), precum si cele prea calde sau prea reci nu sunt indicate 
  • Ceai, cafea si ciocolata cu lapte

ALIMENTE PERMISE

  • Unele alimente au proprietatea de a creste presiunea sfincterului esofagian inferior. Acestea sunt alimentele bogate in proteine – carnea si pestele slab, laptele si produsele lactate degresate sau semi-degresate
  •  Persoanele care sufera de pirozis sau de boala de reflux gastro-esofagian trebuie deci sa includa aceste alimente in regimul lor zilnic. 
  • Sunt de asemena permise: carnea fara grasime: de vita, porc, sau pasare – pui sau curcan (fara piele), majoritatea tipurilor de peste proaspat sau congelat, sardelele sau conservele de peste in apa.
  • Dintre lactate sunt permise branzeturile fara grasime (branza de vaci proaspata) si iaurturile care contin mai putin de 2% grasime.

Lista alimentelor permise

  • Carne de pasare, pui, curcan, bibilica, prepelita
  • Carne de vita slaba, vitel, porc slab
  • Organe: ficat, creier, limba
  • Sunca bine degresata
  • Peste slab, scoici, crustacee
  • Grasimi: unt, margarina, smantana proaspata
  • Sosuri besamel, cu smantana, cu ou, fara rantas
  • Paine uscata, prajita
  • Fainoase orez, paste, gris, cuscus
  • Legume preparate: anghinare, vinete, sfecla rosie, morcovi, ciuperci, spanac, andive, fasole verde, praz, cartofi, ardei, rosii, soia incoltita, mazare
  • Branzeturi branza de vaci, iaurt, lapte degresat
  • Fructe: fructe bine coapte sau preparate, decojite, fara samburi: mere, pere, cirese, prune, piersici, ananas, capsuni, banane, struguri, 
  • Desert: biscuiti, chec, tarte cu fructe, orez cu lapte, gris cu lapte, 
  • Sare moderat
  • Plante aromate
  • Bauturi: apa plata, sucuri strecurate, infuzii, vin eventual 1 pahar 

REGULI GENERALE DE ALIMENTATIE IN PATOLOGIA ESOFAGIANA

  • Evitarea alimentelor prea calde sau prea reci
  • Mestecarea corecta a alimentelor
  • Evitarea alimentarii rapide
  • Evitarea lichidelor in timpul mesei, a supelor la cina
  • Evitarea meselor copioase, 
  • Repartizarea in 5 mese/zi  alimentatiei
  • Mese la ore fixe, ambianta linistita
  • Renuntarea la fumat
  • Evitarea siestei
  • Ultima masa cu cel putin 2 ore inainte de culcare
  • Plimbare dupa cina

REDUCEREA SINDROMULUI POSTURAL!!! FOARTE IMPORTANT CA SI REGULA GENERALA PENTRU REDUCEREA REFLUXULUI GASTRO-ESOFAGIAN

  • “Esofagul trebuie mentinut in pozitie verticala” este regula de baza pentru a impiedica refluxul gastro-esofagian.
  • Pacientul trebuie sa doarma cu perna, sau sa ridice capul patului la 15-30 grade
  • Pacientul trebuie sa evite aplecarea prin flexia trunchiului, sa o faca din genunchi
  • Sa foloseasesca scaune cu spatar drept

REDUCEREA CAUZELOR HIPERPRESIUNII ABDOMINALE

  • Reducerea greutatii ( a obezitatii)
  • Evitarea hainelor stranse pe corp (curea, corset), preferabil bretele
  • Evitarea eforturilor abdominale (tuse-fumat, adenom de prostata, vomei)
  • Evitarea ridicarii obiectelor grele
  • Evitarea sportului fara incalzire prealabila

AFECTIUNI CARE PREDISPUN LA REFLUX

  • Colita de fermentatie
  • Dischinezia biliara, litiaza biliara
  • Ascita
  • Diabetul, mixedemul
  • Sclerodermia
  • Interventiile gastrice, stomacul rezecat
  • Obezitatea
  • Sarcina predispune de asemenea la BRGE prin cresterea presiunii intraabdominale si progesteronului

MENIU ZILNIC TIP PENTRU BOALA DE REFLUX

  • Mic dejun 
    • Cafea, ceai slab
    • Desert si fruct sau
    • Tartina +lapte sau
    • Cereale cu lapte +branza
  • Gustare ora 10
    • Biscuiti +suc de fructe
    • Paine+branza
    • Fruct+produs lactat
  • Pranz
    • Carne, peste
    • Fainoase sau legume verzi
    • Desert fruct sau branza
  • Gustare
    • Desert sau
    • Fruct+produs lactat
    • Piine +brinza
  • Cina
    • Carne, peste
    • Fainos sau legume verzi
    • Desert fruct sau branza
 Consumul zilnic mediu  
Regim pentru refluxul esofagian (2.100 Cal) 
AlimenteCantitateProteineLipideGlucide
Lapte sau iaurt semidegresat30010515
Brînză401010
Carne sau peşte2004020
Ouă0   
Pîine sau pesmeţi1501182
Cartofi, paste, orez, legume    
uscate300660
Zahăr3535
Miere, bomboane, dulceaţă,    
ciocolată, produse de    
patiserie sau biscuiţi uscaţi302325
Legume verzi300421
Fructe400 55
Unt1513
Margarina vegetală  
Ulei2020
Băuturi hidrice1,5 1   
Băuturi alcoolizate: vin0   
N = 5%    
Total: 2.140 Cal, din care ,    83 g71 g293 g