Dieta în boala diareică
Diareea se defineşte pe baza a patru criterii: creşterea frecvenţei evacuărilor (peste 3 /zi), scăderea consistenţei scaunului, creşterea volumului fecalelor (peste 250g/zi) şi digestia incomnpletă a alimentelor. Elementul primordial îl constitue prezenţa scaunului neformat şi cu resturi alimentare nedigerate.
PRINCIPII
- Odihnirea colonului
- Cura pe baza de lichide timp de 24-36 ore:se vor administra 2-3l de lichide caldute pe zi : 2 litri de zeama sarata in care au fost fierte legume, ceai de menta, musetel, tei, neindulcite sau slab indulcite, sucuri de fructe astringente diluate (afine, coarne, mere).
- Daca pacientii nu varsa, se vor administra cantitati moderate la fiecare ora.
- In caz de varsaturi se vor administra cantitati mici, din 5 in 5 minute.
Alimente permise
- carnea slaba cu tesut conjunctiv redus, peste slab, de apa dulce, sunca presata, pateul dietetic,
- branzeturile nefermentate,
- ouale fierte tari sau in preparate,
- painea alba prajita, fainoasele in cantitate limitata ( ca budinci, sufleuri, biscuiti, ecler),
- legumele cu celuloza fina ca soteuri, pireuri, sufleuri, budinci; cartofii se vor indica in cantitati reduse;
- fructele se indica coapte, pireuri, compoturi, sucuri diluate, gelatine:
- se prefera prajiturile din aluaturi nedospite: ecler, biscuiti, pandispan; peltea de gutui, afine;
- grasimile vor fi reprezentate de unt si ulei fiert.
- Se recomanda supe creme de legume, sosul de legume, supe de carne, bors de carne.
- Sunt recomandate sosurile dietetice, in cantitate limitata.
Alimente de evitat
- laptele, branzeturile fermentate,
- carnurile grase, pestele gras, vanatul,
- prajelile,
- painea neagra, painea proaspata,
- leguminoasele uscate, legumele bogate in celuloza grosolana,
- fructele crude, fructele consumate cu coaja si samburi, aluaturile dospite, dulciurile concentrate,
- alcoolul, maioneza, sosurile cu rantas