Dieta în boala diareică 

15 ianuarie 2023 0 Comments

Diareea se defineşte pe baza a patru criterii: creşterea frecvenţei evacuărilor (peste 3 /zi), scăderea consistenţei scaunului, creşterea volumului fecalelor (peste 250g/zi) şi digestia incomnpletă a alimentelor. Elementul primordial îl constitue prezenţa scaunului neformat şi cu resturi alimentare nedigerate.

PRINCIPII

  1. Odihnirea  colonului
  2. Cura pe baza de lichide timp de 24-36 ore:se vor administra 2-3l de lichide caldute pe zi : 2 litri de zeama sarata in care au fost fierte legume, ceai de menta, musetel, tei, neindulcite sau slab indulcite, sucuri de fructe astringente diluate (afine, coarne, mere). 
  3. Daca pacientii nu varsa, se vor administra cantitati moderate la fiecare ora. 
  4. In caz de varsaturi se vor administra cantitati mici, din 5 in 5 minute.

Alimente permise

  • carnea slaba cu tesut conjunctiv redus, peste slab, de apa dulce, sunca presata, pateul dietetic,
  • branzeturile nefermentate,
  • ouale fierte tari sau in preparate,
  • painea alba prajita, fainoasele in cantitate limitata ( ca budinci, sufleuri, biscuiti, ecler),
  • legumele cu celuloza fina ca soteuri, pireuri, sufleuri, budinci; cartofii se vor indica in cantitati reduse;
  • fructele se indica coapte, pireuri, compoturi, sucuri diluate, gelatine:
  • se prefera prajiturile din aluaturi nedospite: ecler, biscuiti, pandispan; peltea de gutui, afine;
  • grasimile vor fi reprezentate de unt si ulei fiert.
  • Se recomanda supe creme de legume, sosul de legume, supe de carne, bors de carne.
  • Sunt recomandate sosurile dietetice, in cantitate limitata.

Alimente de evitat

  • laptele, branzeturile fermentate,
  • carnurile grase, pestele gras, vanatul,
  • prajelile,
  • painea neagra, painea proaspata,
  • leguminoasele uscate, legumele bogate in celuloza grosolana,
  • fructele crude, fructele consumate cu coaja si samburi, aluaturile dospite, dulciurile concentrate,
  • alcoolul, maioneza, sosurile cu rantas