Fișa de informare a pacienților – Endoscopia digestivă inferioara (EDI)/ colonoscopie
Ce este colonoscopia?
Colonoscopia sau endoscopia digestiva inferioara este o investigatie ce are ca scop examinarea tubului digestiv inferior (intestine gros, zona rectala).
Cat dureaza investigatia?
Timpul alocat investigatiei este de aproximativ 60 de minute, incluzand pregatirea pacientului, semnarea consimtamantului informat, anamneza si explicarea rezultatului si tratamentului. Inainte de a semna consimtamantul, trebuie sa intelegeti toate beneficiile si riscurile manevrei si sa primiti un raspuns la toate intrebarile pe care le aveti.
Ce presupune investigatia?
Pregatirea pentru colonoscopie – pentru efectuarea colonoscopiei este necesara o pregatire speciala a colonului, ce consta in administrarea unei solutii care curata colonul de alimente si materii fecale. In ziua in care faceti pregatirea pentru colonoscopie nu vi se va permite sa consumati decat lichide transparente (supa strecurata, ceai, zeama de compot, apa). Rata diagnosticului este influențată de calitatea pregătirii pacientului, fiind important ca intestinul să fie cât mai curat în momentul investigației. Este recomandat sa informati medicul daca sunteti alergic sau daca suferiti de alte boli, precum si de medicatia pe care o folositi, deoarece unele medicamente trebuie intrerupte inaintea efectuarii colonoscopiei.
Pe parcursul procedurii pacientul va sta intins (a) pe partea stanga sau pe spate, iar medicul va introduce endoscopul prin anus, rect pana la nivelul cecului (ultima portiune a colonului) si a valvei ileo-cecale. In timpul procedurii se va insufla aer pentru o mai buna vizualizare a colonului, astfel incat s-ar putea ca pacientul sa se simta balonat (a) sau sa prezinte crampe, simptome care dispar o data cu eliminarea aerului. Explorarea propriu-zisa dureaza in medie 15-20 de minute, durata variind in functie de anatomia colonului, de prezenta in trecut a unor interventii chirurgicale abdominale, de prelevarea de biopsii sau îndepărtarea unor excrescențe anormale, cum ar fi polipii. Manevra nu este dureroasa si se realizeaza cu ajutorul unei pense sterile care se introduce prin endoscop. Rezultatul histopatologic este disponibil in 10 zile.
Care sunt indicatii colonoscopiei?
- dureri abdominale persistente
- diaree cronica
- constipatie
- alternanta diaree / constipatie
- rectoragie (sangerare exteriorizata prin anus)/ sange in scaun
- modificari ale tranzitului intestinal
- prezenta hemoroizilor interni complicati sau necomplicati
- prezenta unor fistule perianale si altele
- identificarea polipilor și îndepărtarea acestora;
- evaluarea naturii polipilor sau a altor formațiuni anormale;
- istoric familial de cancer la colon sau de tub digestiv, precum și istoric de polipi colonici
- markeri tumorali cu valoare peste normal (CEA, CA 19-9)
- screening în scopul prevenției sau descoperirii precoce a unui posibil cancer colonic, respectiv polipi colonici.
Colonoscopia este metoda de electie pentru depistarea cancerului colo-rectal.
Ca si metoda de screening – este recomandat ca orice persoana cu vârsta de peste 45 de ani să efectueze colonoscopia o dată la 10 ani. În cazul persoanelor care prezintă un risc crescut de cancer de colon sau rectal, care au un istoric familial în acest sens, este indicat ca investigația să fie repetată cu o frecvență mai mare, odată la 1-5 ani.
Care sunt complicatiile colonoscopiei?
- Sangerarea, care de obicei este usoara si nu necesita masuri terapeutice speciale.
- Perforatia (ruptura) intestinala care de obicei necesita interventie chirurgicala.
Desi complicatiile colonoscopiei sunt foarte rare, este important ca acestea sa fie recunoscute cat mai repede posibil. Trebuie sa contactati de urgenta medicul in cazul in care, dupa efectuarea unei colonoscopii, prezentati febra, dureri abdominale sau sangerare (sangerarea poate sa apara la cateva zile dupa efectuarea colonoscopiei).