Dieta în gastrită acută și cronică
Gastrita se defineşte ca şi inflamaţia acută sau cronică a mucoasei gastrice.
Gastritele acute au multiple cauze: alimentare (alimente greu digerabile, abuz de alcool), medicamente (antiinflamatoare nesteroidiene AINS, antibiotice, preparate de potasiu), ingestie de agenţi corozivi, gastrite acute în contextul unor boli infecţionase (hepatită acută, febră tifoidă), alergii, insuficienţe de organ ş.a.
Simptomele constau în : durere epigastrică continuă sau exacerbată la alimentaţie, greţuri, vărsături alimentare, senzaţie de plenitudine, balonare. Poate apare febră, cefalee, ameţeli. Obiectiv se constată sensibilitate epigastrică.
Gastrita acută erozivă este o formă frecventă de gastrită, de obicei medicamentoasă. Se asociază cu hematemeză şi melenă.
Gastritele cronice
Gastritele cronice au o simptomatologie redusă. Poate apare un sindrom dispeptic: inapetenţă, greţuri, mai rar vărsături, plenitudine epigastrică, balonări.
DIETA IN GASTRITA ACUTA
- Pacient se poate interna in spital, daca nu se poate alimenta per os
- Alimentatie intravenoasa se instituie cateva zile
- Lactate 2-3 zile
- Regim FARA FIBRE, mixat: terci, piure de legume fragede, piept de pasare, compoturi
- Dupa 15 zile alimentatie normala
DIETA IN GASTRITELE CRONICE
- Gastrita HELICOBACTE PILORI POZITIV, se instituie tratamentul medicamentos adecvat :
- ANTISECRETORII (INHIBITORI DE POMPA DE PROTONI, CONTROLOC, NEXIUM)+
- AMOXICILINA 2X1G+
- KLARITROMICINA 2X500MG 10 ZILE
- Regimul in gastritele hiperacide se suprapune cu regimul de ulcer
Gastrita de reflux, atrofica
- In gastrita atrofica, aciditatea gastrica fiind diminuata se recomanda:
- Supa de carne, peste
- Condimente slabe: muraturi in otet
- Un pahar de vin
- Ceai, cafea
- Branzeturile fermentate sunt complet contraindicate